Essentiele oliën worden ook wel etherische, vluchtige of aromatische oliën genoemd en zijn verbindingen die worden gevonden in bladeren, stengels, bloemen, schors en andere delen van plant of bloem. Essentiële oliën bevatten vaak wel honderden verschillende stoffen, die allemaal een eigen werking op ons hebben.

Essentiële oliën worden al eeuwenlang door verschillende oude beschavingen gebruikt. In landen zoals bijvoorbeeld Egypte, India, Griekenland en China werden etherische oliën gebruikt in religieuze ceremonies, schoonheidsbehandelingen, aromatherapie, voedselbereidingen en als middel om gezondheid en welzijn te bevorderen.

Waar komen essentiële oliën vandaan

Onze aarde kent een grote verscheidenheid aan planten. Veel van deze planten bevatten stoffen die meestal die je niet met het blote oog kunt zien. Deze stoffen bevinden zich in de wortels, bloemen, zaden, schors of andere delen van de plant. Deze verbindingen staan bekend als etherische oliën en zijn sterk geconcentreerd, waardoor ze extreem krachtig zijn. Essentiële oliën geven een plant zijn aroma, beschermen de plant tegen zware milieu omstandigheden en insecten en spelen zelfs een rol bij de bestuiving van planten.

Wat zijn de eigenschappen van essentiële oliën

Essentiele oliën worden direct door de huid opgenomen en hebben grote krachtige werking. Ze bevatten zeer krachtige eigenschappen zoals antibacterieel, ontstekingsremmend en zijn parasiet- en schimmeldodend. Essentiële oliën kunnen ook ons gedrag beïnvloeden, ze helpen ontspannen en hebben een positieve invloed op emoties.

Waarom essentiële oliën

Naast de werking van geur kunnen essentiële oliën ook verschillende voordelen bieden zoals bijvoorbeeld;

 • Het kalmeren van huidirritaties
 • Het bevorderen van een gezonde spijsvertering
 • Het ondersteunen van een goede mondgezondheid
 • Gevoelens van heldere luchtwegen te creëren
 • Stressvermindering

Met unieke chemische structuren biedt elke essentiële olie een aantal voordelen voor de gebruiker. Sommige etherische oliën bevatten verzachtende, tonifiërende en aardingseigenschappen, terwijl andere staan bekend als energiek, opbeurend, opwarmend of vernieuwend. Omdat onze lichamen door een hele reeks emoties en fysieke toestanden gaan gedurende één dag, kunnen essentiële oliën ons helpen bij het beheren en behouden van welzijn.

Hoe gebruik je essentiële oliën

Essentiele oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden;

 • Aromatisch gebruik waarbij de geur via een diffuser in de ruimte wordt verspreid. Geuren hebben een invloed op lichaam en op onze emoties. Het stimuleert de hormonen en beïnvloedt de metabolische processen in ons lichaam. Bepaalde essentiële oliën die in een diffuser gebruikt worden werken stimulerend terwijl andere juist meer kalmerend werken.
 • Inwendig gebruik waarbij de olie als druppel. Gebruik echter alleen essentiële oliën inwendig wanneer dit nadrukkelijk op het etiket staat en uitsluitend opgelost met een emulgator zoals honing, een zuivelproduct of plantaardige vette olie
 • Topisch gebruik waarbij de olie samen met emulgator zoals jojoba olie op de huid wordt aangebracht.

Zijn essentiële oliën veilig te gebruiken

Essentiele oliën kunnen een bijdrage leveren aan gezondheid en welzijn. Echter zijn er wel een aantal zaken om rekeningen mee te houden

 • Essentiële oliën zijn bijzonder krachtig en heel geconcentreerd. Als je bedenkt dat 1 milliliter olie gelijk staat aan 0,5 tot wel 6 kilo bloemblaadjes/takken/wortels van de betreffende plant dan is een essentiële olie een krachtig product waar je met respect mee omgaat.
 • Sommige oliën zijn irriterend voor de huid en slijmvliezen of zijn fototoxisch en kan er irritatie van de huid optreden. Fototoxiteit is een reactie die veroorzaakt wordt wanneer een bepaalde essentiële olie op de huid word blootgesteld aan UV licht zoals van de zon of zonnebank. Fototoxische oliën zijn voornamelijk citroenoliën die koudgeperst zijn.
 • Essentiele oliën zijn ook niet oplosbaar in water. Voor gebruik in bad of voor op de huid gebruik altijd een vette plantenolie zoals jojoba of een neutrale badschuim.

Producten uitgelicht

Alle producten

Tea Tree 15ml

29.33

Alle producten

Pepermunt 15ml

32.00

Alle producten

Lavendel 15ml

36.00

Alle producten

Zengest 15ml

48.00

Alle producten

Kruidenproeverij box

17.50

Nieuwste Blog berichten