Waarom kruiden voor paarden?

 

Natuurlijke voeding voor paarden

Kruiden zijn van nature een belangrijk onderdeel van het dieet van paarden. In de vrije natuur eten paarden een verscheidenheid aan kruiden, afhankelijk van hun leefgebied. Ze zijn niet alleen grazers maar ook verzamelaars, en hun voeding is zeer divers. Naast verschillende grassoorten eten ze ook struiken, bladeren, takken, boomschors, wortels en groenten. Deze diversiteit voorziet hen van essentiële voedingsstoffen om sterk, vitaal en gezond te blijven.

Voedingsvariatie is cruciaal

Moderne paarden krijgen vaak hetzelfde voer, wat niet overeenkomt met hun natuurlijke eetpatroon. Gebrek aan variatie kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, wat kan resulteren in spijsverteringsproblemen, verminderde energie, lagere weerstand, stijve spieren en mentale problemen. Door verschillende kruiden aan te bieden, zorg je voor de nodige variatie en vul je de voedingsbehoeften van je paard aan, zodat het gezond en vitaal blijft.

Intuïtieve kruidenkeuze door paarden

Paarden weten van nature welke kruiden ze nodig hebben. Ze kiezen intuïtief planten en kruiden die goed voor hen zijn, afhankelijk van hun lichamelijke conditie, inspanning, leeftijd, mentale gesteldheid, virussen, hormonen, enzovoort. Een paard dat in balans is, heeft een groot selectievermogen en kan zichzelf zo met heilzame voeding ondersteunen.

De Werking van Kruiden

Kruiden bevatten vitamines, mineralen en sporenelementen die het immuunsysteem versterken, de spijsvertering ondersteunen en afvalstoffen helpen afvoeren. Ze kunnen helpen bij:

 • Hormonale problemen zoals gedrag tijdens hengstigheid
 • Luchtwegproblemen zoals hoesten en verminderd uithoudingsvermogen
 • Spijsverteringsproblemen zoals maagklachten en koliek
 • Gewrichts- en spierproblemen zoals stramheid en slecht herstel
 • Mentale problemen zoals stress en spanning
 • Huidproblemen zoals eczeem en mok

Een gezonde stofwisseling en darmflora zijn essentieel voor de algehele gezondheid van je paard, wat leidt tot een soepele huid, glanzende vacht en een paard dat fysiek en mentaal in balans is.

Veilig gebruik van kruiden

Niet alle kruiden zijn veilig voor paarden. Sommige kruiden, zoals Sint-Janskruid, zijn giftig. Langdurig gebruik of overdosering van kruiden kan schadelijk zijn, en sommige kruiden kunnen interacties hebben met voeding en medicatie. Het is belangrijk om kennis te hebben of professioneel advies in te winnen voordat je zelf kruiden samenstelt.

Hoe kruiden te geven

Kruiden kunnen naast of op het voer worden gegeven, maar ook los uit de hand. Wij bieden de mogelijkheid om kruiden los te bestellen zodat je paard zelf kan kiezen wat het nodig heeft.

Kruiden op maat

Vanwege de grote hoeveelheid variatie aan kruiden kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Wij werken met inheemse kruiden die veilig zijn om te geven. Elk paard wordt individueel gemeten met een biotensor, waarna een kruidenmix op maat wordt samengesteld. Deze mix wordt aangepast aan de huidige behoeften van het paard en kan na ongeveer vijf weken opnieuw worden gemeten.

Bestellen van kruiden(mix)

Je kunt de kruidenmix bestellen door een account aan te maken en de gegevens van je paard in te vullen. Bezoek onze webshop en kies de juiste kruidenmix op basis van de grootte of het gewicht van je paard. Voor zelfselectie kun je de kruiden ook los bestellen. Na het plaatsen van je bestelling ontvang je de kruidenmix binnen 5 werkdagen.

Voordelen van kruidenmixen

Een op maat gemaakte kruidenmix biedt je paard precies wat het nodig heeft:

 • Minder blessuregevoelig
 • Betere conditie en spieropbouw
 • Fysiek en mentaal beter in balans
 • Betere kwaliteit van vacht en hoeven
 • Beter trainbaar
 • Preventieve gezondheidszorg
 • Lagere kosten aan dure producten en dierenartsbezoeken

Good hay and a hand of herbs a day keeps the vet away.

Producten uitgelicht

Alle producten

Tea Tree 15ml

29.33

Alle producten

Pepermunt 15ml

32.00

Alle producten

Lavendel 15ml

36.00

Alle producten

Zengest 15ml

48.00

Alle producten

Diatomeeënaarde

5.40

Nieuwste Blog berichten