Het verhaal van Fayette

Graag deel ik met jullie het verhaal van Fayette, onze nu 10 jarige schimmelmerie (Vleut x Chellano Z) Ik noem haar wel eens ons elfenpaardje, niet alleen vanwege haar reusachtige oren maar meer om haar fijne, lieve en magische energie. Fayette heeft de gave om troost te bieden voor wie dit nodig heeft, geeft rust, vertrouwen en heling. Ook brengt bij iedereen met haar komische acties een lach op het gezicht. Een once in a lifetime horse!

Fayette kende ik al toen ze nog een veulentje was. Een kennis van ons had Fayette gekocht op marktplaats omdat ze het zo sneu vond voor dit veulen. Fayette is namelijk geboren met een micro oog wat betekent dat haar linkeroog onderontwikkeld is, en daar zit niet iedereen op te wachten. Vanaf haar 1e jaar t/m haar 3e jaar heeft ze in de opfok gestaan in Frankrijk waar ze uitsluitend elegante Arabieren hadden. Aangezien Fayette een grootramige KWPN’er is met ook nog 1 oog werd ze daar bestempeld als lomp en onbenullig, een soort van olifant in een porseleinkast. Door persoonlijke omstandigheden van haar toenmalige eigenaresse is Fayette in 2013 bij ons op stal gekomen. Niet dat we toen op zoek waren naar noch een paard maar meer om haar een kans te geven in het leven en niet te eindigen als frikandel.

Toen ik begon met trainen liep Fayette in een S vorm waarbij het leek alsof ze dronken was. Na behandeling van de chiropractor ben ik maar begonnen met werken aan de hand om haar zo sterker en rechter te krijgen. Dit werkte heel goed voor haar en ze vond het ook echt heel leuk! Nog steeds vindt ze het geweldig om travers en renvers aan de hand te showen. Het zadelmak maken was makkelijk, opstappen en wegrijden, Fayette had het volledige vertrouwen in ons.

In 2015 werd Fayette ziek, ze kreeg last van haar luchtwegen en niet zo klein beetje ook. Allerlei medicijnen mochten niet baten en ook de endoscopie gaf geen uitsluitsel omdat alles onder dicht slijm zat. Ik zat met mijn handen in het haar, want hoe nu verder. De zomer van 2015 was warm en benauwd, Fayette stond enorm te pompen en kreeg bijna geen lucht. De dierenarts stond al met een spuitje klaar om haar in te laten slapen. Ik had inmiddels ook een afspraak staan met een Holistisch Dierenartsenpraktijk waar ik de hoop op had gevestigd en met het gezin besloten we nog te wachten met inslapen van Fayette.

De afspraak bij de Holistisch Dierenartsenpraktijk was een succes en de behandeling gaf verlichting aan Fayette. Helaas bleef de benauwdheid toch zo af en toe weer opkomen maar bleef gelukkig wel genoeg beheersbaar. Door een blessure van onze pony kwam ik in 2016 in contact met een andere holistisch dierenarts waarbij de nog resterende klachten van Fayette ook ter sprake kwamen. De paarden stonden toen op vlas en het eerste wat deze arts adviseerde om de paarden over te zetten op stro. De kleine vlasdeeltjes zouden met eten meekomen en de slokdarm, maag en darmen irriteren. Het stro zou beter zijn zodat ze ook gedurende de nacht wat te knabbelen zouden hebben. Met deze aanpassing van bodembedekking, ondersteunende homeopathische middelen en een aangepast dieet van zemelen, Red Fiber, lijnzaadolie en een handjes haver en spelt is Fayette uiteindelijk na 2 jaar geheel klachtenvrij!

De conditie en het rijden heb ik langzaamaan weer opgebouwd, stapje voor stapje. Fayette bleef echter snel moe, leek geen plezier te hebben in het rijden en had veel last van haar hormonen. Ik reed haar in die tijd uitsluitend dressuurmatig omdat ze nog zoveel basis miste en ik dacht dat springen voor haar te lastig was met haar ene oog. Rijden in de bak was voor beiden geen feestje en met buiten rijden was Fayette erg onzeker. De klik was er niet, wellicht zou Fayette beter af zou als recreatiepaard en het liefst op een plakje waar ze 24/7 lekker buiten kon staan. Op zoek naar een ander baasje voor Fayette. Er waren meerdere geïnteresseerden maar haar micro oog bleek toch een bezwaar. De kliniek in Utrecht was ook geïnteresseerd en vond juist haar micro oog interessant, maar wilde ik haar een toekomst geven als kliniekpaard? Zou Fayette daar gelukkig van worden? Ik twijfelde…..

Omdat ik veel vragen kreeg of ik een springfilmpje had heb ik onze dochter Sterre, die toen nog 13 was en net 1.40 groot was, gevraagd of zij het aandurfde om met Fayette een klein sprongetje te maken. Zowel Merlijn als ik, beiden dressuurprikkers durfde dat niet en Evan had al jaren niet gesprongen. Sterre had met haar pony spring ervaring genoeg en sprong met gemak een aantal sprongen op een paard van 1.70. Ik was verbaasd! Wat ging dat goed! Toch maar Fayette voor de ervaring meegenomen naar de club springles. Deze avond zou ik ook kliniek Utrecht berichten of ik Fayette aan hen wilden verkopen.

De instructeur was laaiend enthousiast over de springkwaliteiten van Fayette en over de combinatie. Ik hoor hem nog zeggen “NIET VERKOPEN” Philp was de eerste die het sporttalent zag in ons eenogige paard. Wat een dilemma…..niet echt eigenlijk. Fayette zou blijven en Sterre zou haar amazone worden.

Vanaf deze dag zijn Sterre en Fayette vrienden voor het leven met compleet vertrouwen in elkaar. Een combinatie die ik niet had zien aankomen maar wonder boven wonder een match is waar ik nog steeds diep dankbaar voor ben. Een lieve vriendin zei ooit eens “ook een paard moet zijn levenspotentie leven”. Toen begreep ik dat niet maar nu wel. Sinds Fayette aan het springen is met Sterre is ze opgebloeid en heeft ze ongelofelijk veel plezier in het springen. Fayette is geboren om te springen met Sterre, dit is wie zij is en wat is haar genen zit. Match made in heaven!

Fayette heeft me geleerd te kijken naar de aard van een paard, wat past wel en wat niet, wat wil het paard in het leven? En om samen op zoek te gaan naar waar ruiter en paard samen vreugde uit halen.

Niet alleen is Fayette een machtig sportpaard geworden maar heeft ze ook dit jaar een prachtveulen op de wereld gezet. Het was spannend want was haar micro oog vererfbaar? Volgens onderzoek van de dierenarts was dat niet het geval maar toch….50% kans op een veulen met normale ogen. Ook al had dit veulen ook een micro oog gehad dan nog was hij meer dan welkom geweest. Prince Charming (Panenka de Kalvarie x Vleut) is geboren met 2 mooie en ondeugende ogen, met dezelfde grote oren als zijn moeder en met de elegante lange benen van zijn vader. Wat een enorm cadeautje!

Het verhaal van Fayette, van gehandicapt veulen naar zorgenpaardje naar een gelukkig sportpaard!

Chat openen
1
Vragen? Chat met ons!
Vragen? Chat met ons!