Goed hooi de basis van gezondheid

Goed hooi is een heel belangrijk onderdeel van ons stalmanagement. Wij kiezen hierin heel bewust voor hooi en niet voor voordroog omdat hooi het beste aansluit bij de spijsvertering van het paard. Door natuurlijke droging op het land benader je dan ook het soort ruwvoer dat het paard in de natuur zou eten. Hooi van goede kwaliteit en in de juiste hoeveelheid draagt absoluut bij aan de gezondheid van onze paarden.

Regelmatig zien we bij eigenaren en stalhouders dat de definitie van goed hooi nog al eens uiteenloopt en waar pakken voordroog met schimmel erin en zuur ruikend bestempeld wordt als geschikt paarden hooi. We zien dan ook veel paarden met een verstoorde spijsvertering.

Wat is dan eigenlijk goed hooi

Laten we beginnen met het onderscheid tussen kuil, voordroog en hooi. Het verschil zit in het droge stofgehalte en de manier van conserveren.

Wat is kuil

Kuil is gemaaid gras wat oorspronkelijk op een grote kuilhoop werd gestapeld en vervolgens afgedekt met folie. Deze kuil wordt veelal gebruikt in de melkveehouderij en is niet geschikt voor paarden. Kuil heeft een droge stof percentage van 35% .

Wat is voordroog

Voordroog oftewel kuilgras is verpakt gras wat na een droog periode van 3 tot 5 dagen wordt ingewikkeld in folie tot grote balen. De vochtigheid van voordroog is ongeveer 20% hoger dan bij hooi en is dus eigen nat hooi wat door fermentatie geconserveerd wordt. Voordroog heeft een droge stof percentage van 65%.

Wat is hooi

Hooi is gemaaid gras dat na 5 tot 7 dagen drogen op het land ingebonden wordt. Hooi wordt door natuurlijke droging geconserveerd en heeft een droge stof percentage van 85%. Hooi is pas na 6 weken eetbaar voor je paard.

Zowel voordroog als hooi hebben allebei hun voordelen en nadelen. Kwaliteit is hierin het meest belangrijk. De kwaliteit van voordroog of hooi kun je allereerst bepalen door kijken, ruiken en voelen. Goed hooi heeft een mooie groene tot geel groene kleur en mag geen schimmel en teveel stof bevatten. Goed hooi ruikt fris en aangenaam. Ook kun je een ruwvoer analyse laten uitvoeren zodat precies weet wat de samenstelling en voedingswaarden zijn.

Wij kopen ons hooi bij 2 verschillende lokale boeren die allebei een contante mooie kwaliteit hooi leveren. Het fijne hiervan is dat we weten waar het hooi vandaan komt en hoe en wanneer het wordt gemaaid, gedroogd, geschud en ingebaald. Beide werken met kennis, ervaring en passie aan hun product.

Alwi levert prachtige mooie kleine baaltjes waarbij het hooi fantastisch ruikt, de kleur fris groen is en het hooi fijn aanvoelt. Onze paarden hebben absoluut een voorkeur voor dit mooie rijke hooi! Als we alleen dit hooi zouden voeren zouden onze paarden behoorlijk in gewicht aankomen en daarom wisselen we het af met het hooi van John.

John levert grote balen hooi afkomstig van verschillende percelen waarbij we kunnen kiezen tussen natuurhooi en gewoon hooi. Dit hooi is wat geler van kleur is langstengelig en iets grover van structuur.

Het feit dat we kunnen kiezen welk hooi we gebruiken in een bijzondere luxe! En wij dragen onze hooi boeren op handen! Hail to our haymen!

Hoeveel hooi heeft je paard nodig

Weet jij hoeveel hooi je paard minimaal nodig heeft en hoeveel hooi jouw paard krijgt per dag? Vaak zie ik bij stallen mooie hoopjes hooi klaar liggen bij de stal voor de nacht. Hoeveel zou zo’n hoop hooi wegen? Vaak valt dat toch wel tegen en lijkt het meer dan dat het is. Je kunt het hooi wegen door het in een bigshopper te doen en met een bagageweger te wegen. Immers meten is weten!

Een paard heeft minimaal 1,5 % van zijn lichaamsgewicht aan droge stof nodig. Deze minimale behoefte aan droge stof is heel belangrijk voor een gezond verteringsstelsel maar ook voor een groot gedeelte van de vitaminen, mineralen en spoorelementen die een paard nodig heeft.

Dat betekend dat een paard met een gewicht van 600 kg 9 kg droge stof op een dag nodig heeft.  Hooi bevat 85% droge stof, gras 20% droge stof, voordroog (plastic balen) 65% droge stof.

Dat is dan;

  • 9 kg / 0.85 is 10,5 kg hooi per dag of
  • 9 kg / 0.2 is 45 kg gras per dag of
  • 9 kg / 0.65 is 14 kg voordroog per dag

Van gras is echter lastig te bepalen hoeveel er gegeten wordt, per paard 45 kilo gras het hele jaar door is best veel. Voor 45 kilo gras heb je ook veel weiland nodig en bestaat er een grote kans dat je paard tonnetje rond wordt. Het beste is hierin om het voeren van gras te combineren met het bijvoeren van hooi zodat het paard makkelijk aan zijn benodigde droge stof kan komen.

Hoe verdeel je het hooi over de dag

De spijsvertering van een paard is ingesteld op het eten en verteren van kleine hoeveelheden vezelrijke voeding zoals hooi. In de natuur eet een paard 14 tot 16 uur per dag allemaal kleine porties. Bij paarden wordt er continue maagzuur afgegeven. Om maagzuur te neutraliseren moet het paard kauwen op ruwvoer. Hiermee maakt het paard speeksel aan wat met het kauwen wordt doorgeslikt. Het speeksel neutraliseert het maagzuur en beschermt hiermee de maag tegen maagzweren. Het is dus belangrijk een paard niet langer dan 4 uur zonder ruwvoer te laten staan.

Slowfeeding

Slowfeeders zijn de uitkomst om langer te doen met het hooi. Wij zijn fan van de slowfeeder netten van EquiCulinair. De netten zijn extra sterk, knooploos, hebben een maasgrootte van 3×3 en zijn verkrijgbaar in volume 4,5 en 9 kilo. Overdag vullen we de kleine netten en voor de nacht krijgen de paarden een net van 9 kilo met het grovere hooi zodat ze de nacht door wat te knabbelen hebben. Altijd fijn om te zien dat ze ’s morgens nog hooi over hebben.

Eethouding

Een goede eethouding is ook iets om rekening mee te houden. De beste eethouding is voor een paard met zijn hoofd omlaag. De hele anatomie is erop gemaakt om van de grond te eten maar ook is het goed om van houding te variëren, dit doen paarden in de natuur namelijk ook. Denk maar aan wanneer ze een blaadje van een boom knabbelen en ze zich rekken om erbij te kunnen. Daarom wisselen wij af met hooi vanaf de grond tot hooi in slowfeeder netten die wisselen van laag tot hoger. Uiteraard moet je wel rekening houden dat paarden met ijzer verstrikt kunnen raken in het hooi net.

Ook gebruiken we de 2 verschillende soorten hooi voor verschillende doeleinden. Zo voeren we het langstengelige grovere hooi op de makkelijkst bereikbare plek en lekkere snel weg te kauwen hooi wat hoger of in een fijner hooinet.

Krijgt elk paard hetzelfde

Onze paarden krijgen hun hooi individueel afgestemd. Niet alleen in hoeveelheid maar ook in de keuze welk hooi. De minimale berekening overtreffen ze bij ons en krijgen ze ieder 18 tot 20 kilo per dag. De sobere paarden en pony’s krijgen het merendeel het langstengelige hooi terwijl de jonge en de sportpaarden meer het rijkere hooi krijgen. Maar in beide gevallen een mooi mix van de 2 soorten hooi. We merken dat per periode en jaargetijde de hooi behoefte verschild bij de paarden en blijven dan ook altijd onze paarden observeren en passen ons voerbeleid hierop aan.

Is er een perfecte manier van voeren? Nee, elke situatie is weer anders en iedereen heeft zijn of haar mogelijkheden en onmogelijkheden. Wanneer je op een pensionstalling staat heb je ook niet altijd een keus en is het fijn als het ruwvoer al bespreekbaar is. Niet alle stalhouders hebben de ruimte voor opslag of de mankracht voor meerdere voerbeurten. Blijf kijken naar de mogelijkheden, voor alles in een oplossing!

Chat openen
1
Vragen? Chat met ons!
Vragen? Chat met ons!