Iedere paardenliefhebber is altijd op zoek naar een goede samenwerking met zijn of haar paard. Daarbij is de gezondheid en het geestelijk en lichamelijk welzijn van beide partijen van essentieel belang.

Net als bij mensen kunnen zijn paarden onderhevig aan afvalstoffen en toxines. Oorzaken kunnen zijn;

  • Blessures of trauma
  • Stress en spanning
  • Voeding en medicatie
  • Een niet goed passend zadel
  • Compensatie van spieren en spiergroepen als gevolg van blokkade elders in het lichaam
  • Onjuiste belasting in training en/of trainingsschema

Deze afvalstoffen en toxines kunnen leiden tot blokkades die een verminderde doorstroming van energie (Qi) en bloed met zich meebrengen.

Guasha voor paarden Buitenplaats Wilp

Guasha therapie is erop gericht om blokkades die in het lichaam zijn ontstaan door ophoping van afvalstoffen en toxines, te verwijderen. Door de druk van het schrapen op de huid ontstaat er een soort zuiging onder de huid (opperhuid, epidermis) in het bindweefsel. Hierdoor ontstaat er een betere doorbloeding waardoor voedingsstoffen en zuurstof vanuit de bloedbaan alle cellen weer beter kunnen bereiken. De afvalstoffen en toxines worden door het schrapen naar de oppervlakte gebracht en via het lymfestelsel en de bloedsomloop afgevoerd naar lever en nieren waar ze verder worden verwerkt.

Alleen als een paard los in zijn lijf is, is deze in staat de spiermassa op een correcte manier te ontwikkelen. Spieren die stijf of strak zijn zullen zich niet juist ontwikkelen, want dit kan alleen door aanspanning gecombineerd met ontspanning. Met stijve of strakke spieren gaat een paard compenseren en andere spiergroepen aanspreken als ondersteuning. Oftewel, het domino effect met de daarbij horende symptomen, zoals zenuwachtig, boos, bang, niet willen lopen, vluchten, kreupel etc. Vaak zijn deze symptomen terug te leiden naar het lichaam of een combinatie van mentale en lichamelijke blokkades.

Door de betere doorbloeding zullen verkrampte en stijve spieren gaan ontspannen waardoor er weer ruimte ontstaat om spiermassa op te bouwen. Waar mogelijk worden de spieren rondom botten en gewrichten door het schrapen losgewerkt zodat er weer meer bewegingsvrijheid ontstaat.

Tijdens het schrapen worden ook de meridianen en acupunctuurpunten behandeld waardoor Guasha een positieve invloed heeft op de werking van de spijsverteringsorganen, de ademhalingsorganen en het hormoonstelsel.

Guasha is een natuurlijke manier van behandelen (paarden schrapen zelf ook in de natuur tegen bomen, stenen en elkaar), daarom zullen ze zich sneller openstellen en ontspannen. Guasha is geschikt voor alle paarden, jong en oud met of zonder klachten of problemen.

Wat zijn de voordelen van een Guasha paard behandeling

  • Blokkades opheffen
  • Voert afvalstoffen af
  • Vermindert spierkrampen
  • Zorgt voor spieropbouw
  • Zorgt voor toename van bewegingsvrijheid
  • Verhoogt de productie van gewrichtsvloeistof in de gewrichten en zorgt zo voor een betere smering van de gewrichten
  • Vermindert ontstekingen en zwellingen in de gewrichten waardoor de pijn minder wordt. (Het geeft verlichting bij artrose)
  • Endorfine komen vrij tijdens een behandeling waardoor je een pijnstillende werking krijgt
  • Doorbloeding stimuleren dus sneller herstel van blessures
  • Het rekt en strekt bindweefsel en voorkomt zo het vormen van verklevingen
  • Verbeterd de weerstand (immuunsysteem)
  • Zorgt voor ontspanning
  • Paard gaat lekkerder in z’n vel zitten en heeft een positieve invloed op het gedrag van je paard

Hoe ziet een behandeling eruit

Bij de behandeling van het paard gebruiken wij geen Guasha olie, de haren van het paard zijn de geleiders. Wij beginnen en eindigen de behandeling altijd met een versterkende behandeling. Deze behandeling kenmerkt zich door de lichte druk en grote schraaplengte. De behandeling zorgt ervoor dat de Qi weer juist gaat stromen en zorgt voor een betere doorbloeding.

Het is belangrijk dat het paard vlak voor de Guasha behandeling niet heeft gewerkt. Het paard dient droog te zijn, dus niet nat geregend- of afgespoeld. De behandeling kan het beste plaatsvinden op een plek waar het paard zich prettig voelt, zoals zijn stal of de poetsplaats. Het is wel belangrijk dat de plek tochtvrij is.

Op gevoelige plaatsen met een blokkade kan het wat gevoeligheid geven bij het paard. Vaak na een korte tijd kan de gevoeligheid al afnemen. Het paard zal ook vrij snel verlichting voelen door meer bewegingsvrijheid.

Welke reacties kunnen er komen er tijdens de behandeling

Gapen, winden, knarsen, schudden, trillen van de huid, jeuken, likken/kauwen, briesen, plassen etc. Dit betekend dat het paard de spanning fysiek en/of mentaal los laat.

Wat is belangrijk na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om 15/20 min te stappen met het paard, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Ook is het belangrijk dat het paard na de behandeling de mogelijkheid heeft voldoende te drinken.

Na een behandeling zijn ook de reacties per paard verschillend bijvoorbeeld:

  • Het paard oogt vermoeid, slaperig
  • Het paard heeft een energieboost , paard gaat lekker spelen, rollen of rennen
  • Het paard heeft een gevoel van opluchting, diep ademen en kijkt fris/tevreden uit de ogen
  • Het paard kan de dagen erna spierpijn ervaren, daarom is het advies om de 2 dagen na de behandeling niet te rijden. Longeren zonder bijzet of grondwerk is geen probleem.

Veel vrije beweging (paddock of weidegang) is ook belangrijk de dagen na de behandeling dit in verband met het afvoeren van de afvalstoffen. Erg belastend krachtvoer gedurende deze rustdagen halveren, zodat het paard alle afvalstoffen makkelijk kan afvoeren.

Wat onze tevreden klant zeggen

Recente blog

Hoera het is Lente! main-logo
maandag 20 maart 2023

Hoera het is Lente!

Hoera het is lente! De lente is absoluut mijn meest favoriete seizoen.  Naarmate ...

Goed hooi de basis van gezondheid main-logo
maandag 26 oktober 2020

Goed hooi de basis van gezondheid

Goed hooi is een heel belangrijk onderdeel van ons stalmanagement. Wij kiezen hier...

Het verhaal van Fayette main-logo
zondag 25 oktober 2020

Het verhaal van Fayette

Graag deel ik met jullie het verhaal van Fayette, onze nu 10 jarige schimmelmerie ...

Welkom bij Buitenplaats Wilp main-logo
zaterdag 24 oktober 2020

Welkom bij Buitenplaats Wilp

Welkom op de website en bij de eerste blog van Buitenplaats Wilp! Leuk je hier te ...

Back to top
Chat openen
Vragen? Chat met ons!
Vragen? Chat met ons!