Essentiele oliën worden ook wel etherische, vluchtige of aromatische oliën genoemd en zijn verbindingen die worden gevonden in bladeren, stengels, bloemen, schors en andere delen van plant of bloem. Essentiële oliën bevatten vaak wel honderden verschillende stoffen, die allemaal een eigen werking op ons hebben.

Essentiële oliën worden al eeuwenlang door verschillende oude beschavingen gebruikt. In landen zoals bijvoorbeeld Egypte, India, Griekenland en China werden etherische oliën gebruikt in religieuze ceremonies, schoonheidsbehandelingen, aromatherapie, voedselbereidingen en als middel om gezondheid en welzijn te bevorderen.

ESSENTIELE OLIEEN Buitenplaats Wilp

Waar komen essentiële oliën vandaan

Onze aarde kent een grote verscheidenheid aan planten. Veel van deze planten bevatten stoffen die meestal die je niet met het blote oog kunt zien. Deze stoffen bevinden zich in de wortels, bloemen, zaden, schors of andere delen van de plant. Deze verbindingen staan bekend als etherische oliën en zijn sterk geconcentreerd, waardoor ze extreem krachtig zijn. Essentiële oliën geven een plant zijn aroma, beschermen de plant tegen zware milieu omstandigheden en insecten en spelen zelfs een rol bij de bestuiving van planten.

Wat zijn de eigenschappen van essentiële oliën

Essentiele oliën worden direct door de huid opgenomen en hebben grote krachtige werking. Ze bevatten zeer krachtige eigenschappen zoals antibacterieel, ontstekingsremmend en zijn parasiet- en schimmeldodend. Essentiële oliën kunnen ook ons gedrag beïnvloeden, ze helpen ontspannen en hebben een positieve invloed op emoties.

Waarom essentiële oliën

Naast de werking van geur kunnen essentiële oliën ook verschillende voordelen bieden zoals bijvoorbeeld;

 • Het kalmeren van huidirritaties
 • Het bevorderen van een gezonde spijsvertering
 • Het ondersteunen van een goede mondgezondheid
 • Gevoelens van heldere luchtwegen te creëren
 • Stressvermindering

Met unieke chemische structuren biedt elke essentiële olie een aantal voordelen voor de gebruiker. Sommige etherische oliën bevatten verzachtende, tonifiërende en aardingseigenschappen, terwijl andere staan bekend als energiek, opbeurend, opwarmend of vernieuwend. Omdat onze lichamen door een hele reeks emoties en fysieke toestanden gaan gedurende één dag, kunnen essentiële oliën ons helpen bij het beheren en behouden van welzijn.

Hoe gebruik je essentiële oliën

Essentiele oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden;

 • Aromatisch gebruik waarbij de geur via een diffuser in de ruimte wordt verspreid. Geuren hebben een invloed op lichaam en op onze emoties. Het stimuleert de hormonen en beïnvloedt de metabolische processen in ons lichaam. Bepaalde essentiële oliën die in een diffuser gebruikt worden werken stimulerend terwijl andere juist meer kalmerend werken.
 • Inwendig gebruik waarbij de olie als druppel. Gebruik echter alleen essentiële oliën inwendig wanneer dit nadrukkelijk op het etiket staat en uitsluitend opgelost met een emulgator zoals honing, een zuivelproduct of plantaardige vette olie
 • Topisch gebruik waarbij de olie samen met emulgator zoals jojoba olie op de huid wordt aangebracht.

Zijn essentiële oliën veilig te gebruiken

Essentiele oliën kunnen een bijdrage leveren aan gezondheid en welzijn. Echter zijn er wel een aantal zaken om rekeningen mee te houden

 • Essentiële oliën zijn bijzonder krachtig en heel geconcentreerd. Als je bedenkt dat 1 milliliter olie gelijk staat aan 0,5 tot wel 6 kilo bloemblaadjes/takken/wortels van de betreffende plant dan is een essentiële olie een krachtig product waar je met respect mee omgaat.
 • Sommige oliën zijn irriterend voor de huid en slijmvliezen of zijn fototoxisch en kan er irritatie van de huid optreden. Fototoxiteit is een reactie die veroorzaakt wordt wanneer een bepaalde essentiële olie op de huid word blootgesteld aan UV licht zoals van de zon of zonnebank. Fototoxische oliën zijn voornamelijk citroenoliën die koudgeperst zijn.
 • Essentiele oliën zijn ook niet oplosbaar in water. Voor gebruik in bad of voor op de huid gebruik altijd een vette plantenolie zoals jojoba of een neutrale badschuim.

Wat onze tevreden klant zeggen

Recente blog

Hoera het is Lente! main-logo
maandag 20 maart 2023

Hoera het is Lente!

Hoera het is lente! De lente is absoluut mijn meest favoriete seizoen.  Naarmate ...

Goed hooi de basis van gezondheid main-logo
maandag 26 oktober 2020

Goed hooi de basis van gezondheid

Goed hooi is een heel belangrijk onderdeel van ons stalmanagement. Wij kiezen hier...

Het verhaal van Fayette main-logo
zondag 25 oktober 2020

Het verhaal van Fayette

Graag deel ik met jullie het verhaal van Fayette, onze nu 10 jarige schimmelmerie ...

Welkom bij Buitenplaats Wilp main-logo
zaterdag 24 oktober 2020

Welkom bij Buitenplaats Wilp

Welkom op de website en bij de eerste blog van Buitenplaats Wilp! Leuk je hier te ...

Back to top
Chat openen
Vragen? Chat met ons!
Vragen? Chat met ons!