Waarom kruiden voor paarden

Kruiden zijn heel normaal en natuurlijk voor paarden.  In de vrije natuur eten paarden een variatie aan kruiden en is dit een standaard onderdeel van hun menu. Dit is uiteraard afhankelijk van hun leefgebied waarbij er een grote variatie kan zijn of juist beperkt. Paarden in de vrije natuur zijn niet alleen grazers maar ook verzamelaars.

Hun natuurlijke voeding is heel divers. Naast verschillende grassoorten bestaat deze uit een grote diversiteit aan kruiden, struiken, bladeren, takken, boomschors, wortels en groenten.  Deze variatie zorgt voor veel verschillende voedingsstoffen die een paard nodig heeft om sterk, vitaal en gezond te blijven.

In onze huidige manier van paarden houden zijn wij gewend om paarden altijd maar het zelfde voer te voeren. Echter is dat totaal niet hoe een paard in de natuur zou eten!

Wanneer er een gebrek aan of weinig tot geen variatie is in het voer kunnen er tekorten in voedingsstoffen ontstaan.  Dit kan resulteren in een verminderde werking van het spijsverteringsstelsel, een tekort aan energie, een vermindering van weerstand, stijve spieren en mentale problemen.

Door het aanbieden van verschillende kruiden als aanvulling op het voer biedt je het paard de benodigde variatie.  Op deze kan het paard weer voorzien in zijn individuele voedingsbehoefte zodat hij sterk, vitaal en gezond kan blijven.

KRUIDEN EN VOEDING Buitenplaats Wilp

Weten paarden welke kruiden ze nodig hebben

Paarden staan dicht bij de natuur.  Zij voelen intuïtief aan welke planten en kruiden ze wanneer nodig hebben.  Paarden kiezen de planten en kruiden uit die op dat moment goed voor hun zijn. Deze keuze kan per dag en moment anders zijn omdat er continue veranderende factoren zijn. Factoren zoals  lichamelijke conditie, de mate van inspanning, leeftijd, mentale gesteldheid, virussen, hormonen enzovoort.

Een paard wat is balans is heeft een groot selecterend vermogen. Hierdoor is het paard in staat door het eten van heilzame voeding een vorm van zelf medicatie toe te passen.

Wat is de werking van kruiden

Paarden vinden kruiden vaak heel erg lekker. Kruiden bevatten vitamines, mineralen en spoorelementen die bijvoorbeeld het immuunsysteem versterken, de spijsvertering ondersteunen en afvalstoffen helpen afvoeren.  Kruiden hebben ook een heel breed spectrum aan werkingen en kunnen het paard op meerdere manieren ondersteunen.

Je het paard ondersteunen bij;

 • Hormoon problemen zoals lastig gedrag tijdens hengstigheid of niet hengstig worden
 • Luchtwegproblemen zoals hoesten, neusuitvloeiing en verminderd uithoudingsvermogen
 • Spijsverteringsproblemen zoals maagklachten, gevoeligheid op de buik, koliek en diarree
 • Gewrichts- en spierproblemen zoals stramheid en slecht herstel na training of wedstrijd
 • Mentale problemen zoals stress en spanning
 • Huidproblemen zoals staat- en manen eczeem en mok

De stofwisseling speelt een grote rol bij de gezondheid van je paard. Zo zorgt een optimale stofwisseling en een gezonde darmflora voor een gezonde soepele huid,  een glanzende vacht en een paard wat fysiek en mentaal in balans is. Door het eten van een breed scala aan kruiden houdt het paard van nature zijn darmflora, immuunsysteem, spijsvertering en stofwisseling in balans.

Zijn alle kruiden veilig te gebruiken

Niet alle kruiden zijn gezond voor het paard. Denk maar eens bijvoorbeeld aan Sint Janskruid of de bastaard klaver, deze zijn uiterst giftig zijn voor het paard. Maar ook langdurig gebruik van een kruid of overdosering kan schadelijk zijn voor een paard. Kruiden kunnen ook interacties met elkaar aangaan maar ook met voeding en medicatie.  Ook kunnen sommige kruiden ziekte verergeren, schadelijk zijn tijdens de dracht/zoog periode of allergische reacties veroorzaken. Het is dan ook niet geheel risicoloos om zonder voorkennis zelf te gaan samenstellen.

Hoe geef je kruiden

De kruiden kun je op verschillende manieren geven aan je paard. Je kunt de kruiden naast of op het voer erbij geven maar ook los vanuit de hand. Ook bieden wij de mogelijkheid de kruiden separaat van elkaar te bestellen. Op deze manier kun je de kruiden aanbieden vanuit de natuurlijke selectie van je paard.

Kruidenmixen op maat hoe werkt dat

Vanwege de grote hoeveelheid kruiden is het moeilijk een keuze te maken.  Vaak weet je niet precies welk kruid je moet inzetten, hoeveel en voor hoe lang. Wij werken met grotendeels inheemse kruiden (Europa) die veilig zijn om te geven.  De kruiden worden per paard individueel gemeten met de biotensor. Na de meting wordt een kruidenmix samengesteld met de door het paard gekozen kruiden en een advies over eventueel aanvullend (kracht)voer of supplementen.

De mix wordt samengesteld voor een periode van ongeveer 5 weken. Na deze 5 weken is het raadzaam om het paard opnieuw te meten. Vaak zien we dat het paard weer nieuwe behoeften heeft en kiest voor een andere samenstelling van kruiden. Bij ziekte, stress en pijn zien we bepaalde kruiden wel vaker terugkeren in de mix.

Het regulier gebruik van onze kruidenmix helpt het paard om in goede conditie te blijven. De voedingsstoffen in de kruiden dragen bij om fysiek en mentaal in balans te blijven en vullen de dagelijkse behoeften van het paard aan. De meeste van onze klanten gebruiken de kruidenmix als basis onderhoud voor hun paard.  De kruidenmix kan ook worden gebruikt voor een eenmalige periode.

Elke meting is uniek en dus afgestemd op de conditie van jouw paard op dat moment. Bovendien heb je zo elke 5 weken een check up van hoe het met jouw paard staat en kun jij je paard vroegtijdig ondersteunen bij bijvoorbeeld seizoenswisselingen.

Hoe bestel ik de kruiden(mix)

Je kunt de kruidenmix bestellen door een account aan te maken. Hier vul je al gegevens in van jouw paard. Kies daarna de juiste kruidenmix die past bij de grootte of gewicht van jouw paard.

Omdat wij waarde hechten aan het zelfselectie van het paard bieden wij ook de mogelijkheid de kruiden als losse onderdelen te bestellen. Dit kun je aanvinken bij “kies je kruiden”

Na ontvangst van jouw bestelling gaan we meten en ontvang je de kruidenmix binnen 5 werkdagen bij jou thuis.

Wat zijn de voordelen
Het paard…..

 • Krijgt precies wat hij nodig heeft
 • Is minder blessure gevoelig
 • Krijgt een betere conditie en spieropbouw
 • Is zowel fysiek als mentaal beter in balans
 • Krijgt betere kwaliteit van vacht en hoeven
 • Is beter trainbaar
 • Krijgt de preventieve gezondheidzorg
 • En last but not least……minder kosten aan dure en vaak overbodige producten en aan de dierenarts

Good hay and A hand of herbs a day keeps the vet away

Wat onze tevreden klant zeggen

Recente blog

Hoera het is Lente! main-logo
maandag 20 maart 2023

Hoera het is Lente!

Hoera het is lente! De lente is absoluut mijn meest favoriete seizoen.  Naarmate ...

Goed hooi de basis van gezondheid main-logo
maandag 26 oktober 2020

Goed hooi de basis van gezondheid

Goed hooi is een heel belangrijk onderdeel van ons stalmanagement. Wij kiezen hier...

Het verhaal van Fayette main-logo
zondag 25 oktober 2020

Het verhaal van Fayette

Graag deel ik met jullie het verhaal van Fayette, onze nu 10 jarige schimmelmerie ...

Welkom bij Buitenplaats Wilp main-logo
zaterdag 24 oktober 2020

Welkom bij Buitenplaats Wilp

Welkom op de website en bij de eerste blog van Buitenplaats Wilp! Leuk je hier te ...

Back to top
Chat openen
Vragen? Chat met ons!
Vragen? Chat met ons!